четвер, 28 листопада 2019 р.

Дивацтва п'яти реальних планет, до яких не додумалася і фантастика

У кіно і по ТБ часто показують дивні інопланетні світи. Планета – суцільний гігантський ліс, планета – обширна сніжна пустеля. Але очевидно, що планети влаштовані не так, і реальність часом перевершує найсміливіші фантазії.
Всі знають, що єдина «тема» будь-якої реальної планети – це неприборканий і страшний жах.
№ 5. Планета, що пожирає світло
Спробуйте уявити собі пекло у вигляді планети. Хтось з вас напевно подумає про зловісні і червоні від спеки скелі, розпечені настільки, що запросто розплавлять Термінатора. А у когось в уяві з'явиться картина гігантської чорного кулі смерті, де світло буквально вмирає. Вітаю. Спільними зусиллями ви тільки що представили собі далекого гіганта, відомого під назвою TrES-2b.
Обертається навколо зірки в сузір'ї Дракона (маловідомий факт: більшу частину назв в космосі дав кінорежисер Джон Карпентер) TrES-2b є самою чорною планетою із всіх виявлених людиною. Наскільки чорна? Вона поглинає (або пожирає, якщо вам буде завгодно) 99 відсотків падаючого на неї ззовні сонячного світла. Таким чином, вона чорніше вугілля, чорніше чорної акрилової фарби, чорніше холодного серця вашої колишньої. І ця планета навряд чи коли-небудь зголодніє, оскільки перебуває вона всього в 4,8 мільйона кілометрів від своєї зірки. За астрономічними мірками це все одно, що ви стоїте поруч з іншою людиною, упершись один в одного носами.

Рейтинг ООН за індексом людського розвитку: Україна опускається на 29 позицій



Україна за рік опустилася в рейтингу ООН за Індексом людського розвитку на 29 позицій. Про це свідчить доповідь Програми розвитку ООН (ПРООН) про розвиток людського потенціалу за 2016 рік.
Згідно з опублікованими даними, Україна і Вірменія поділили 84-у позицію в рейтингу, увійшовши до числа держав з високим рівнем людського розвитку. Водночас Україна істотно погіршила свої позиції порівняно з 2015 роком, коли країна перебувала на 55-му місці.
При цьому Норвегія, Австралія, Швейцарія, Німеччина і Данія становлять п’ятірку держав з дуже високим рівнем людського розвитку у світі. США знаходяться на десятому місці, а Росія – на 49-му.

Топ 10 країн: Індекс розвитку людського потенціалу

Будучи одним з найважливіших і необхідних ресурсів розвитку і функціонування економіки, людський потенціал будь-якого суспільства є невід'ємною частиною загального національного потенціалу національної економіки.
Введене Програмою ООН в обіг поняття Індекс розвитку людського потенціалу (ІРЛП) в 1990 році дозволив при оцінці загальнодержавної ефективності держави враховувати такі громадські показники, як якість життя населення, соціальну ефективність його наповнення.
Звернення до ІРЛП (Human Development Index (HDI) дозволяє більшою мірою дати правильну оцінку розвитку національної економіки і суспільства.
            МІГРАЦІЇ В УКРАЇНІ




ТУРИСТИЧНІ РЕГІОНИ СВІТУ