вівторок, 4 травня 2021 р.

 

Сяючі кола Індійського океану


У 1976 році влітку радянських наукове судно під назвою «Володимир Комаров» борознило по просторах Аравійського моря. Незадовго до настання півночі, коли всі члени екіпажу не зайняті на вахті спали, капітана корабля Петренко викликали на капітанський місток. Там стояв вахтовий штурман і щось кричав, вказуючи на воду.

Прямо навколо судна обертався круглий об'єкт радіусом 150-200 м. Коло рухався проти напрямку годинникової стрілки навколо центра, з якого виходили довгі промені. Ехолот фіксував глибину в 170 м. Температура води становила +26 градусів. Через 30 хвилин світиться коло зник і більше не з'являвся.

Але це була не перша зустріч моряків з цим дивовижним явищем природи, яке виникає виключно в водах Індійського океану: воно вже давно відомо вченим. Вперше з ним познайомився екіпаж судна «вульгарний» з Англії в 1879 році. 10 липня в 22-й годині поблизу півострова Індостан моряки побачили з лівого і правого борту два світних кола з вихідними з центру променями. Один з об'єктів обертався проти годинникової стрілки, а інший - в протилежному напрямку. Капітану Евансу вдалося зафіксувати швидкість їх обертання. Вона становила 130 км / ч.

Хоча Еванс і був дуже відомим і шанованим вченим, членом Географічного товариства Британії, його повідомлення ніхто всерйоз не сприйняв. У наступному 1880 році моряки кораблі «Шахкікін» з Англії при перетині східній частині Індійського океану знову стали свідками цього дивного явища. Капітан Гарріс направив судно прямо в самий центр кола.


В цьому ж році англійські моряки корабля «Плями» в Перській затоці на своєму шляху побачили два світних кола. Вони оберталися зі швидкістю 160 км / год в протилежних напрямках.
З тієї пори повідомлення про зустрічі з таємничими, які світяться, в акваторії Індійського океану стали сипатися одна за одною. До 1973 року, коли ці кола побачив радянський екіпаж корабля «Антона Макаренка», таких спостереження зібралося вже більше 60.

Було встановлено, що таємничі кола поводяться по-різному. Зазвичай на поверхні океану виникав або один, або два світних кола. Від кожного з них виходили промені довжиною в кілька сотень метрів. Іноді кола світили так, що можна було навіть читати.

Через деякий час дивні кола зникли. Природа таких явищ досі не отримала пояснення. Як вважають деякі вчені, це результат величезної концентрації в водах планктону, який в певних умовах спливає на поверхню і на ній утворює світяться плями. Як пояснити їх правильну форму і сходять з центру промені, а також велику швидкість обертання? Понад сто років вчені так і не можуть розгадати цю загадку.