вівторок, 25 жовтня 2016 р.

ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛІЗАЦІЇЇ ОСОБИСТОСТІ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА




Курсовий проект

ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛІЗАЦІЇЇ ОСОБИСТОСТІ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА



Виконавець: Бондаренко Людмила Анатоліївна,
заступник директора з НВР
КЗО НВК №122 ДМР
курси заступників директорів
Дата очної сесії: 11.04.2016 р – 15.04.2016 р


Куратор:Кондратьєва Альона Василівна


Дніпро 2016



ЗМІСТ


1. Мета і завдання проекту


2. Актуальність та обґрунтування вибраної теми


3. Очікувані результати


4. Механізми впровадження в практику роботи


5. Висновки, рекомендації, пропозиції


6. Словник термінів


7. Використана література


Мета і завдання проекту


XXI століття - це час переходу до високотехнологічного інформаційного суспільства, у якому якість людського потенціалу, рівень освіти й культури набувають вирішального значення для прогресу України.


У національній доктрині розвитку освіти в Україні у XXI столітті, у реформі про загальноосвітню школу підкреслюється, що необхідно створити умови для розвитку й самореалізації кожної особистості як громадянина України, формувати покоління, спрямовані навчатися протягом усього життя, створювати та розвивати цінності громадянського суспільства. Реалізація цих задач неможлива без формування у дітей соціальної компетентності, оскільки ці знання стають нагальною потребою сьогодення. Зараз наша країна швидко розвивається. Динамічному суспільству необхідні спеціалісти нових професій, ініціативні, цілеспрямовані, здатні орієнтуватися у світі, який постійно змінюється, спроможними самостійно вирішувати проблеми та спільно діяти у команді, іти на ризик. Прийняття рішень в усіх сферах життя потребує від особистості мати необхідний рівень трудової етики: культури праці, комунікабельності, обов'язковості, особистої відповідальності та інше. Таке виховання школярів є край необхідним для нашої країни.




У цьому зв'язку розвиток соціальної компетентності школярів набуває стратегічного значення. Специфіка сучасних умов в Україні зумовлює необхідність брати активну участь у різних сферах життя.


Мета роботи – формувати навички відповідальної поведінки; розвивати здатність особистості продуктивно співпрацювати з різними партнерами у групі та команді, виконувати різні ролі та функції у колективі; виховувати трудову та моральну творчу мотивацію, активну громадську позицію, уміння правильно орієнтуватися у різних життєвих ситуаціях, діловитість, підприємливість


Формування соціальної компетентності учнів ґрунтується на вимогах Державного стандарту освіти та на положеннях Концепції загальної середньої освіти.


Активним засобом розвитку соціальної компетентності учнів є використання інтерактивних технологій навчання.


Інтерактивні методи навчання дозволяють вирішувати наступні завдання :


· Активне включення кожного учня в процес засвоєння учбового матеріалу.


· Підвищення пізнавальної мотивації.


· Формування навичок успішного спілкування (уміння слухати і чути один одного, вибудовувати діалог, ставити питання на розуміння).


· Розвиток навичок самостійної учбової діяльності: визначення провідних і проміжних завдань, уміння передбачати наслідки свого вибору, його об'єктивна оцінка.


· Виховання лідерських якостей.Уміння працювати з командою і в команді.


· Переймати на себе відповідальність за спільну і власну діяльність по досягненню результату.


Актуальність та обґрунтування вибраної теми


Сучасна школа це серце та розум суспільства, центр виховання людини майбутнього. У наш час стає зрозумілим , що освітою та вихованням треба займатися з раннього дитинства , саме у школі , коли дитина тільки починає формуватися , як особистість .


Багато завдань стоїть перед сучасною школою – це виховання підростаючого покоління , виховання творчої особистості в умовах розвитку української державності , громадянина – патріота України; виховання у школярів загальнолюдських моральних цінностей, правової культури , здорового способу життя. Школа в Україні зараз переживає грунтовне реформування , яке має відображення в оновленні стандартів змісту національних та загальноєвропейських компонентів з урахуванням тенденції європейського і світового розвитку. Школа виступає посередником між суспільством і особистістю і має певні засоби регулюваня цих стосунків.


Вона також є одним з основних інститутів соціалізації дитини, а також головним механізмом, який впливає на розвивальне середовище школяра, тісно контактуючи з родиною, позакласною зайнятістю учнів(гуртки, секції), молодіжними організаціями та неформальними об’єднаннями (вулиця , угрупуванням однолітків тощо). Соціалізація це процес, під час якого у дитини виробляються групи компетентностей : соціальна, полікультурна, комунікативна, інформаційна, саморозвитку й самоосвіти та продуктивної і творчої діяльності. Дитина активно входить у систему соціальних зв’язків і набуває соціального досвіду. Неможливо сьогодні не ураховувати, що соціалізація підростаючих поколінь відбувається під впливом розвивального середовища, до якого можна віднести: всесвіт, державу, суспільство, ЗМІ, які впливають на велику кількість індивідів.


І урок , як одна з основних одиниць адаптації до сучасного суспільства і покликаний за допомогою педагогічних впливів якнайкраще виконати завдання соціалізації – виховати успішного, свідомого, конкурентноспроможного, освіченного та адаптованого громадянина.


Очікувані результати


1. Забезпечення ефективного обліку дітей дошкільного і шкільного віку з метою визначення особливостей соціалізації кожної дитини (виявлення дітей з родин трудових мігрантів, функціонально неспроможних родин, родин, що потрапили у складні життєві обставини, інші чинники порушення соціалізації дитини)


2. Налагодження ділового контакту класних керівників з родинами учнів з метою аналізу сприятливості сімейної ситуації, виявлення та оперативного реагування на порушення нормальних життєвих обставин.


3. Створення для кожної дитини відповідних освітніх умов з урахуванням її ментального та фізичного статусу, можливостей та використанням різноманітних форм для організації навчання дітей з особливими освітніми потребами.


4. Активізація взаємодії школи з ПМПК для використання консультативних послуг для організації адаптивного навчання.


5. Здійснення аналізу освітнього середовища навчального закладу з метою виявлення актуальних можливостей та перешкод для забезпечення соціалізації учнів.


6. Вивчення та аналіз учнівського, батьківського та педагогічного контингенту закладу.


7. Активізація роботи психолого – педагогічних консиліумів як основної форми реалізації особистісно – орієнтованої освіти.


8. Використання варіативної частини для проведення факультативів, курсів за вибором, що забезпечують набуття учнями життєвих навичок – з психології, підготовки молоді до сімейного життя тощо.


9. Активізація роботи з обдарованими учнями, такими, які мають ознаки дезадаптованості.


10. Забезпечення в класних колективах створення сприятливого психоемоційного клімату.


Механізми впровадження в практику роботи


Процес соціалізації відбувається на кожному уроці.


Найбільш ефективно процес соціалізації у школі може реалізовуватися на уроках рідної мови і літератури , адже сама мета навчання рідної мови є формуванням національно свідомої , духовно багатої мовної особистості , яка полодіє вміннями вільно користуватися засобами рідної мови – її стилями , типами , жанрами в усіх видах мовленнєвої діяльності.


На уроках української мови та літератури учні вчаться формувати і висловлювати думки відповідно до мовленнєвої ситуації, аналізувати і співставляти мовленнєві явища , аргументувати , доводити і переконувати, а також робити висновки; письмові роботи пропонуються у формі ессе, твору, листа. А уроки української літератури – широке поле для творчості: свої думки учні висловлюють за допомогою малюнків – ілюстрацій до творів, які передають їх ставлення та вчать робити висновки; активно використовуються діалогічні методики, виховується культура мовлення. Доброю підготовкою до самостійного життя є рольові ігри, які використовують вчителі – філологи.


Досягнути цього можна лише за умов створення атмосфери свободи, творчості, поваги індивідуальності кожного учня , атмосфери , сприятливої для спільного засвоєння культурних засобів взаємодії зі світом , самим собою – це основа формування компетентностей.


Правова культура збагачує духовне життя учнів. Водночас, знання своїх прав і обовя’зків розширює можливості для самореалізації. Правове виховання зміцнює життєву позицію, підвищує громадську активність та загострює почуття непримиренності до негативних явищ. Порівняно з іншими складниками виховання, правове виховання має свою специфіку, що визначається передусім соціально – правовим статусом учнівської молоді в суспільстві. Школярі матеріально залежні від батьків чи опікунів, їх самостійність і активність корегує педагогічний колектив. Сьогодні дітям бракує правових знань і досвіду правових відносин, вони мають засвоювати правові закони, які регулюють їхнє життя і діяльність як неповнолітніх, а також правові норми, якими доведеться керуватися у майбутньому. Соціалізацію на уроках права забезпечує вчитель,який також є вчителем історії. Вона систематично проводить заняття у формі дидактичних ігор, бесід, круглих столів та рольових ігор. Це допомагає виробленню навичок та умінь правомірної поведінки; вчить робити вибір, приймати рішення та брати на себе відповідальність.


Без знань історії неможливо осягнути майбутнє. Уроки історії – це майже театральне мистецтво, на якому соціалізація забезпечується шляхом порівняння , обговорення, аналізу подій минулого з реаліями сьогодення. Використовуються фільми та ролики на історичну тематику; учні оволодівають досягненнями культури, вчаться розуміти інших людей, їх індивідуальності, відмінності.


Уроки математики та інформатики дають можливість учням в дії спостерігати причинно – наслідкові зв’язки, такі звичні у дорослому самостійному житті. Вчителі математики та інформатики вчать знаходити та сприймати інформацію, аналізувати її, обираючи лише ту, яка потрібна. Для виконання таких завдань необхідне звернення до альтернативних джерел інформації – додаткової літератури та комп’ютерних баз даних, Інтернету.


Уроки природничого циклу розкривають загальну картину світу і роль людини в цьому світі. Вчителі природничого циклу використовують методи «Ділової гри», що сприяє виявленню комунікативних направленостей учнів. Це дасть змогу в подальшому використати свої знання в житті. Широко використовуются ІКТ -відеофільми та фрагменти навчальної, розвивальної пізнавальної спрямованості – це розширює цілісну картину світу, стимулює самоосвітню діяльність та дозволяє відстежити динаміку розвитку учнів. Уроки астрономії проводяться в Дніпропетровському планетарії.


Недарма говорять «в здоровому тілі – здоровий дух». Вести здоровий спосіб життя, берегти своє здоров’я – найвищі пріоритети, які ставлять собі за мету вчителі фізичної культури.


Декілька років поспіль у закладі впроваджується проект з медіакультури, яким опікується вчитель російської мови, літератури та медіакультури. Створення, впровадження та використання ЗМІ – це участь у соціальному житті школи, міста, країни, світу. Це співпраця, творчість, толерантність, вміння домовлятися та спілкуватися; це формування готовності та потреби навчатися протягом усього життя. А починається все зі школи, де кожен клас оснащений ІКТ технікою: комп’ютером, телевізором, є мультимедійні системи та підключення до мережі Інтернет. Вчителі мають змогу користуватися наочною відеопідтримкою з розвивальною, адаптаційною, порівняльною метою.


Ще один проект, який впроваджується на рівні закладу «Уроки сталого розвитку». Вчитель, що його впроваджує, вчить бережно ставитися до навколишнього середовища, як сфери існування, яке забезпечує життя людини. На уроках використовується проектна технологія, групові форми роботи, обговорення, висловлювання своєї аргументованої точки зору, вміння доводити об’єктивність значимих теорій.


Новим є проект «Розбудова миру, профілактика розв’язання конфлікту з використанням медіації в групах та громадах» , який впроваджується соціальним педагогом. Вона являється медіатором «Школи примирення», яка працює в закладі.


Волонтерська робота, як частина процесу соціалізації дає можливість розвитку різних та дуже актуальних в наш час людських якостей: соціальна активність, толерантність, емпатія, альтруїзм, моральна відповідальність, терпимість, комунакативність. Вже багато років у закладі розвинений волонтерський рух. Учні школи проводять благодійні акції на допомогу пацієнтам дитячого відділення обласного психоневрологічного диспансеру, покинутим немовлятам дитячої лікарні №3, пораненим бійцям із зони АТО. Адже, служіння суспільству виховує громадянські почуття, а волонтерський рух, зокрема, є оптимальною умовою прояву альтруїзму, гуманності для самореалізації та самовдосконалення людини будь – якого віку.


Всі без винятку педагоги створюють «ситуацію успіху» для успішної самореалізації, вчаться доводити свою думку, точку зору, аргументовано сперечатися. В системі використовуються різнорівневі завдання, диференційовані класні і домашні роботи.


В закладу широко використовується метод проектних технологій, проблемного критичного мислення. Працює учнівська шкільна академія, де учні спільно з вчителями розробляють проекти, вчаться обирати проблемні теми та захищати їх.


Отож, соціалізація в закладі сьогодні – це цілий ряд компетентностей : соціальної, полікультурної, комунікативної, інформаційної, компетентності саморозвитку та самоосвіти, компетентності продуктивно – творчої діяльності, які досягаються саме педагогічними впливами особистості вчителя на учнівський колектив.


Висновки, рекомендації, пропозиції


Живі організми складають природну ієрархію. Усе їхнє різноманіття можна розташувати на сходах видів від найпростіших до самих складних. Чим складніший організм, тим довше доводиться йому пристосовуватися до навколишнього середовища. Комахи народжуються вже дорослими, тобто готових нормально функціонувати у своїй екологічній ніші. Вищим організмам доводиться сутужніше. Природа подбала про те, щоб виділити спеціальний період часу, у плині якого немовля навчається і пристосовується до дорослого світу. Цей період називається дитинством. У птахів воно триває один сезон, у тигрів, слонів і мавп - кілька років. Чим вище стоїть тварина на сходах видів, тим триваліший період адаптації. Самим затягнутим є період підготовки до дорослого життя в людини. Раніше вважалося, що він обмежується дитинством, сьогодні в нього включають період юності і молодості. Третина свого життя людина навчається жити в самому складному з існуючих світів - у світі суспільних відносин. Такої екологічної ніші немає у жодного з видів. Останнім часом фахівці прийшли до думки, що людина навчається і переучується усе своє життя. Такі вимоги сучасного суспільства. Цей процес одержав назву соціалізації.


Соціалізація особистості починається з перших років життя і закінчується періодом громадської зрілості людини, хоча, зрозуміло, повноваження, права й обов'язки, набуті нею, не говорять про те, що процес соціалізації цілком завершений: по деяких аспектах він продовжується все життя. Для успішної соціалізації, по Д. Смелзеру, необхідна дія трьох фактів: сподівання, зміна поведінки і прагнення відповідати цим сподіванням. Процес формування, на його думку, відбувається на трьох різних стадіях:


· стадії наслідування і копіювання дітьми поведінки дорослих;


· ігрової стадії, коли діти усвідомлюють поведінку як виконання ролі;


· стадії групових ігор, на якій діти учаться розуміти, що від них чекає ціла група людей.


Французький психолог Ж. Піаже, зберігаючи ідею різних стадій у розвитку особистості, наголошує на розвитку пізнавальних структур індивіда і їхній наступній перебудові в залежності від досвіду і соціальної взаємодії. Ці стадії переміняють одна іншу у визначеній послідовності: сенсорно-моторна (від народження до 2 років), операційна (від 2 до 7), стадія конкретних операцій (з 7 до 11), стадія формальних операцій (з 12 до 15). Багато психологів і соціологів підкреслюють, що процес соціалізації продовжується протягом усього життя людини, і стверджують, що соціалізація дорослих відрізняється від соціалізації дітей декількома моментами. Соціалізація дорослих скоріше змінює зовнішню поведінку, у той час як соціалізація дітей формує ціннісні орієнтації. Соціалізація дорослих розрахована на те, щоб допомогти людині набути визначені навички, соціалізація в дитинстві в більшій мірі має справу з мотивацією поведінки.


Соціалізація являє собою процес становлення особистості, поступове засвоєння нею вимог суспільства, придбання соціально значимих характеристик свідомості і поведінки, які регулюють її взаємини із суспільством.


Фрейд виділив психологічні механізми соціалізації: імітацію, ідентифікацію, почуття сорому і провини. Багато психологів і соціологів підкреслюють, що процес соціалізації продовжується протягом усього життя людини, і стверджують, що соціалізація дорослих відрізняється від соціалізації дітей декількома моментами. Соціалізація дорослих скоріше змінює зовнішню поведінку, у той час як соціалізація дітей формує ціннісні орієнтації. Соціалізація дорослих розрахована на те, щоб допомогти людині набути визначені навички, соціалізація в дитинстві в більшій мірі має справу з мотивацією поведінки.

Отже, соціалізація - акумулятивний процес, у ході якого накопичуються соціальні навички.

Словник термінів

Адаптація (від лат. adaptare пристосовувати) процес пристосування живого організму до оточуючих умов.


Виховання особистості означає систему цілеспрямованих, свідомо запланованих дій, мета яких полягає у формуванні в дитині певних особистісних якостей, у засвоєнні нею відповідних понять, соціальних норм, цінностей та взірців поведінки.


Компетентність - проінформованість, обізнаність, авторитетність. У перекладі з латинської competentia означає коло питань, у яких людина добре обізнана, має знання та досвід, визначається як набута у процесі навчання інтегрована здатність особистості, яка складається із знань, досвіду, цінностей і ставлення, що можуть цілісно реалізовуватися на практиці.


Особистість - відображення соціальної природи людини, розгляду її як індивідуальності та суб'єкта соціокультурного життя, що розкривається в контекстах соціальних відносин, спілкування і предметної діяльності, соціально зумовлена система психічних якостей індивіда, що визначається залученістю людини до конкретних суспільних, культурних, історичних відносин


Розвивальне середовище - періодично поновлюване, варіативне, оптимально організоване предметно-ігрове середовище, що має розвивальний вплив та спонукає дитину до активної пізнавальної діяльності, позитивно впливає на її емоційну сферу, мобілізує процеси мислення.


Розвиток особистості характеризує послідовність і поступальність змін, що відбуваються у свідомості та поведінці людини.


Соціалізація –


І.процес цілеспрямованого формування особистості (наприклад, освіта чи виховання), сукупність стихійних, неспрямованих дій, які впливають на становлення особистості, на процес входження індивідів у соціальні групи. ІІ. Складний, багатогранний процес включення людини у соціальну практику, набуття нею соціальних якостей, рис, засвоєння соціального досвіду та реалізації власної сутності через виконання певної ролі у практичній діяльності.


Суспільство - це організована сукупність людей, об'єднаних характерними для них відносинами на певному етапі історичного розвитку. Суспільство — також соціальна самодостатня система, заснована на взаємовідносинах людей в процесі реалізації особистих потреб. Відносини людей у межах суспільства називають соціальними.


Використана література


1. Материалы «Международной научно-практической конференции XXI век: духовно-нравственное и социальное здоровье человека».


2. Социология, под. Ред. Лавриненко В.Н., Юнити - Москва, 2002 г.


3. Социология, Кравченко С.А., Экзамен - Москва, 2002 г.


4. Социология социальных изменений, Штомпка П., Москва, 1996 г.


5. Что такое личность, Ильенков И.В., Москва 1991 г.


6. http://osvita.ua/vnz/reports/sociology/12652/


7. http://textbooks.net.ua/content/view/5291/46/


8. http://klasnaocinka.com.ua/uk/article/sotsializatsiya-shkolyara-yak-predmetna-ta---kliuc.html


9. http://shag.com.ua/1-ponyattya-socializaciyi-osobistosti-termin-socializaciya.html


10.http://magazine.mospsy.ru/dictionary/dictionary.php?term=103000








Немає коментарів:

Дописати коментар