понеділок, 23 грудня 2019 р.

Цікаві факти про ртуть ·
 

Ну дуже дивна речовина, що володіє всіма основними властивостями металів. Ось тільки форму придати йому проблематично. Представляємо вам цікаві факти про ртуть. 
1. Чи знаєте ви, що ртуть – це єдиний метал, який постійно перебуває в рідкому стані при звичній для нас температурі навколишнього середовища? 
2. Ртуть є хорошим провідником електрики. Саме тому цей метал додають у вимикачі. 
3. Ртуть не сумісна лише з двома металами – залізо і платина. З іншими ж вона цілком “непогано ладнає” і створює змішані сплави зі своєю участю. 
4. Ртуть отримують з такої руди, як кіновар шляхом нагрівання. Таким чином з кіноварі виділяється ртуть. 
5. Ртутні солі мають масу корисних властивостей. Так, з хлористої солі роблять антисептичні засоби, з фульмінату – вибухові боєприпаси. 
6. Чи знаєте ви, як ще називають ртуть? “Живе срібло” – ця назва прижилася до металу через його колір і “рухові можливості”. 
7. Всі знають про токсичність і шкоду ртуті. Однак, на практиці існують зовсім інші показники. Так, деякі люди, які вирішили покінчити життя самогубством за допомогою ртуті, вводили її через вени або ж просто пили. Результатом такого не була смерть. Більше того, постраждалі прожили більше 10 років і померли від зовсім інших захворюваннь. Виходить, небезпека ртуті перебільшена? 
8. Раніше металеву ртуть використовували для лікування завороту кишок. Однак, протягом постановки таких експериментів було виявлено, що ефективність даного лікування прагнула до 0, а ось ризик отримати розрив шлунку – до 10 з 10. Від застосування таких ртутних ліків довелося відмовитися. 
9. Ртуть бере участь в переробці нафти. Так, за допомогою саме цього металу, можна регулювати оптимальну температуру для процесу, який грає чільну роль для нафти. 
10. Ртуть є дуже важким металом. Так, якщо налити в 1 л флягу ртуть, то маса такої вийде майже 7 кг. 
11. Раніше ртуть навіть входила в деякі препарати “проносної” дії. Єдиний мінус такого – якщо організм “не віддасть свої переробки” буде сильне ртутне отруєння....




 

Немає коментарів:

Дописати коментар